Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid en toename van de omvang van een lichaamsdeel.

De klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en een zwaar gevoel, pijn of beperkingen in de beweging. Oorzaken zijn een operatie, bestraling of chemotherapie, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, spataderen of medicatie gebruik. Ook kan de aandoening aangeboren zijn.

De behandeling van lymfeoedeem kan bestaan uit:

  1. Compressietherapie, met bandages oa. zwachtelen om zo snel mogelijk afname in de omvang te bewerkstelligen, gevolgd door een therapeutisch elastische kous
  2. Manuele lymfdrainage; een zacht ritmisch massage gericht op het stimuleren van het lymfsysteem
  3. Oefentherapie door bewegen, om hiermee de afvoer van vocht te verbeteren
  4. Lymftaping; specifieke tapetechniek (met kinesiotape) die de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht stimuleert
  5. Littekenbehandeling
  6. Zelfmanagement; bestaat uit het leren uzelf te masseren en/of oefeningen te doen om de verbetering in vochtafname te onderhouden of te vergroten.

Fysio De Noord is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL).
nvfl